Блокадите на българо-гръцката граница се отразиха слабо на цените на плодовете и зеленчуците. 

При основните хранителни продукти има един процент повишение на цените, но картината в сравнение с 2015 е стабилна. Това заяви председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред радио „Фокус”. 

В момента европейският пазар е добре балансиран и много добре уреден и дори някой да иска да „избива“ загуби чрез цени или други такива пазарни тактики, това няма как да стане. „Пазарът много бързо се запълва. 

Има достатъчното количество предлагане и много бързо се балансират цените. С една дума, естественото оръжие срещу спекулата е добрият пазарен баланс и това се дължи в следствие на нашето членство на Европейския съюз и на балансирания европейски пазар”, подчерта Владимир Иванов.

Той допълни, че много търговци ще регистрират загуби, тъй като им се е наложило да изхвърлят стоката си, която дни наред е стояла в блокираните камиони на границата. Иванов не изключи варианта блокадата да се използва като причина за изкуствено завишавани цени. 

„Ако няма сериозни климатични промени, очакванията са за намаляване на цените на плодовете и зеленчуците през лятото”, каза още председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.