Българинът харчи средно по 8 на сто от доходите си, за да плати консумираната от него електроенергия. Това показват изчисленията на ЧЕЗ, представени в специална книжка със съвети за пестене на енергия.

Според статистиката на енергото в Западна България 58% от сметките за ток се формират от енергията, потребена за отопление през зимата или за охлаждане през лятото.

Бойлерът „гълта“ около 23% от цялата консумирана енергия. През прозорците пък „изтичат“ 10-25% от общата сума в месечната сметка за ток. Конкретният процент зависи от дограмата. На ползването на печки, хладилници, фризери, перални и сушилници се падат още 15% от сметките.

Според ЧЕЗ най-бързият начин за намаляване на сметката е през икономии от осветлението, тъй като на него се дължат 6% от сумата във фактурата. Съветът за пестене в случая е да се ползват енергийно ефективни крушки.

Междувременно стана ясно, че до 15 май всеки българин може да се включи в състезанието „Климатична купа за граждани на Европа". В него участват 10 държави членки, засега България е на трето място. Целта е участниците в състезанието да намалят с 2% консумацията си на ток и с 4% ­ на топлинната енергия. Наградният фонд за победителите в националното ниво е 2000 евро – една награда 1000 евро и две по 500 евро. Повече информация може да се получи на http://bg.theclimatecup.eu/.