Немският производител “Бош” започна да предлага на българския пазар малки слънчеви бойлери с обем 200 литра, чийто монтаж е лесен, а в същото време снижава рязко разходите за енергия.

Оптимално оразмерената система може да намали разходите за топла вода в домакинството с до 70% през зимата и до 100% през лятото, твърдят от немския производител. Така соларната система възвръща вложената инвестиция само за няколко години и дава независимост от растящите цени на електроенергията и горивата.

Бойлерът има мощна соларна серпентина, която позволява добив на енергия дори при слабо греене на слънцето. В същото време обемът на бойлера позволява доподгряване с ток или от друг източник.

В самата соларна клетка, която се монтира на покрива на къщата, има 20 литра соларна течност, която не позволява системата да замръзне дори при минусови температури.

Специалното предложение на “Бош” за предстоящия летен сезон е с цена от 3999 лв. с ДДС.

Допълнително клиентът трябва да предвиди само разходи за тръбен път и монтаж, които се уточняват след оглед на място от оторизирана инсталаторска фирма - партньор на “Бош”.

Първоначалният разход за този соларен бойлер може да се снижи значително чрез кредитите за енергийна ефективност по програмата REECL, в която са включени почти всички уреди на “Бош”.

Кредитът за слънчевия бойлер може да стигне до 1000 евро, особено ако монтирането му се комбинира с друга енергийно ефективна мярка.

Кредитите се раздават от четири търговски банки у нас: Банка ДСК, Райфайзенбанк, ПИБ и Прокредит банк.