По трийсетина лева излиза с доставката до дома пълнен шаран, приготвен в столично заведение, като майстор готвачите обещават да спазват никулденските традиции и в рибата да има пълнеж от ориз, орехи, стафиди и моркови. За да привлекат клиенти, ресторантите предлагат подарък бутилка вино или бира. 

Със специални менюта за празника се подготвят повечето кръчми, които разчитат на повече клиенти тази година, защото 6 декември се пада в събота, когато хората излизат по-често на заведение. Освен това се оказва, че пипкавата работа по приготвянето на засуканите блюда и миризмата при готвенето отказват много млади домакини от традиционните гозби.

Масови проверки по рибните магазини провеждат до 8 декември в съвместни екипи инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По време на такава инспекция вчера обаче не бяха открити нарушения в рибния магазин в столичния квартал „Надежда”. Най-честите нарушения през последните години, които са установявали от агенцията по храните, са неспазване на температурен режим и нередовни търговски документи. 

Това съобщи д-р Силвия Каменова, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните - София-град. По Закона за храните санкцията за нарушителите е между 500 и 10 000 лева в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице, както и от вида на нарушението. Последните глоби, наложени на търговци на риба, са от миналата година, когато са констатирани нарушения.

Качествената риба не трябва да има наранявания, предупреди д-р Каменова. Очите на прясната риба трябва да са прозрачни, блестящи и изпъкнали, а не мътни, предупреждават специалистите. Освен това хрилете й трябва да бъдат яркочервени, а люспите да са плътно прилепнали към тялото, а не да се ронят при докосване. 

Месото на пресните водни обитатели не трябва да се отделя лесно от костите, трябва също така да е без слуз и мирис.

Няма опасност през тази година да остане непродаден шаран, съобщи за „Монитор” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас - „БГ фиш”. Производителите изнасят през тази година добри количества за съседна Румъния, където празникът също се празнува масово.

Цената на едро от язовирите е 4 лева, а на пазара прясната стока върви в момента по 6,50 лева за кило, като търговците очакват тя да падне още на самия Никулден. За да реализират цялото количество наловена риба, производителите дори се надцакват помежду си и я предлагат на себестойност, сподели още д-р Господинов. 

За празника най-много се търсят шаран и пъстърва, но през останалата част от годината има голям интерес и към морските видове, като цацата е сред най-търсените. Дребната рибка, която се продава у нас, се вади от Черно море, каза още специалистът. 

Родното производство е около 5000 тона и дори правим износ. Макар и рядко, може да се срещне импорт от прибалтийските републики, но от там ни предлагат по-едри рибки от семейството на шпротите.