"Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14 на сто от октомври, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов пред БНР. 

Ново, макар и леко намаление, може да има в началото на следващата година. От "Булгаргаз" отчетоха намаляване, както на финансовите си загуби до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона. 

Според Петьо Иванов по-ниските цени на петрола и долара биха могли да доведат, освен до поевтиняване на природния газ, и до положителен ефект на НЕК. "От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляне на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно пък с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК", обясни той.

Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра.  Компанията ще направи това със собствени средства. В момента няма собствен добив, посочи Петьо Иванов:

За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик" са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.