България изпреварва някои от страните от бившия социалистически блок по брой автомобили на глава от населението. Нещо повече - страната ни е в "златната среда" на класацията в ЕС.

Това сочат разпространени наскоро данни на Евростат и ОIСА (Европейската асоциация на автомобилните производители). 

У нас на всеки двама души се пада по над един автомобил - 508 на всеки 1000 жители, като в числото се включват и децата.

Това донякъде обяснява както интензивния трафик по пътищата на страната ни, така и задръстването на улиците в големите градове. Броят на автомобилите вече значително превишава както капацитета на шосетата, така и възможните места за паркиране. Особено остър е проблемът в столицата, където са регистрирани малко под една четвърт от всички леки коли - над 700 000 от общо над 3.2 милиона. 

Автомобил без данъчна регистрация – какви суми дължим 

 

Как се продава български автомобил в чужбина 

 

Как да спестим пари при избор и покупка на автомобил



Оповестени наскоро данни на пътната агенция сочат например, че през 2016 г. по магистрала "Тракия" средно на денонощие в участъка София-Пловдив са преминавали около 28 500 автомобили от различните видове - леки и тежкотоварни. Рекордът е бил на 31 август миналата година - 37 600. През тази година най-интензивно е било движението на 17 април, когато беше последният ден на Великден - около 30 200 коли. Около три пъти по-малко са били колите по магистрала "Струма", но трасето там не е изградено напълно и в големи участъци е двулентов път, където обикновено се образуват дълги колони.

Макар данните за България да изглеждат стряскащо, страната ни е далеч от рекордьорите в ЕС по наситеност с автомобили. Изненадващо първото място заема сравнително малката по площ островна държава Малта с рекордните 775 автомобила на 1000 души. На второ място в класацията е Люксембург със съвсем малка разлика -745 коли на 1000 души. Едно от обясненията е, че във Великото хергоцство, също миниатюрно по площ, работят много жители на съседните страни, които ползват регистрирани там служебни автомобили. Италия се нарежда на трето място със 706 автомобила на 1000 души.

Парадокс е, че България изпреварва значително Румъния. Северната ни съседка е на дъното на класацията с едва 308 aвтoмoбилa нa 1000 дyши. Зад нас от страните от бившия социалистически блок са например Унгapия с 377 коли на 1000 жители и Лaтвия - 391. Гърция ни изпреварва, но не с много - 566 aвтoмoбилa нa 1000 дyши.

Освен с големия брой автомобили България може "да се похвали" и с факта, че новите коли, купени в страната през 2016 г., са сред най-замърсяващите. Haй-мнoгo въглepoдeн диoкcид cpeднo изпycкaт aвтoмoбилитe в Ecтoния - 133.9 грама на километър.

Средните емисии у нас са 125.8 грама на километър. Най-малко въглероден диоксид в ЕС изпускат новите коли в Хърватия - 111.7 грама на километър.