Българският бизнес плаща и днес най-скъпия ток в Европа, сигнализираха в поредно отворено писмо работодателските организации.

Пиковите борсови цени у нас надхвърлят средноевропейските два пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики като Германия и Франция превишението е 3 пъти, се казва в становището им.

Бизнесът посочва, че цената на електроенергията е договорена през сегмента “Ден напред“ за днес е около 195 лв. за мегаватчас.

Те припомнят, че от началото на годината средната цена на тока за индустрията в България е по-висока не само от тази в Германия и Франция, но и в Австрия, Чехия, Словакия и Швейцария.

Последните седмици бизнесът предупреждаваше, че може да се създадат условия за концентрация и контролирано ограничено предлагане, че пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените могат да бъдат лесно манипулирани.

В писмото работодателите питат енергийния министър Теменужка Петкова – защо ТЕЦ “Марица Изток 2“ не е осигурил дефицитните 100 мегавата мощност, заради които цените на борсата вчера са скочили.

Още повече, че има изрична препоръка от страна на енергийния регулатор държавното дружество да е активно на пазара на ток при цени, надхвърлящи 93 лв. за мегаватчас.