Роумингът все още излиза скъпо удоволствие за българина. Въпреки че от 1 юли в целия Евросъюз влязоха в сила по-евтини тарифи за разговори в държавите от пакта, наш оператор продължава да цака клиентите си със старите скъпи цени за услугата.

Оказва се, че Мтел все още таксува клиентите си на по-високите цени за роуминг, които бяха в сила преди 1 юли тази година. За да минат абонатите им на тънката тарифа, която важи за целия ЕС, трябва специално да заявят желанието си в някой от офисите на оператора. Но повечето потребители нямат представа, че трябва да го направят, защото никой не ги е уведомил. Така те продължават да говорят на цени 0,99 ст. с ДДС за изходящо обаждане, но ако са на Водафон в съответната европейска страна, и 1,99 лв. - в друга мрежа. За входящите обаждания тарифите са 0,49 ст. във Водафон и 0,89 ст. за други мрежи.

Проверка на информационната агенция показва, че всеки служител може да ви прехвърли на "новия план" напълно безплатно, ако изрично заявите желание в офис на оператора. Не се изисква молба или специален документ.

В повечето случаи офис сътрудниците оправдават таксуването на роуминга на по-скъпата тарифа с аргумента, че сте по "по-стар план". Но ако не се интересувате и не поискате да бъдете прехвърлен на "новия", роумингът може да ви излезе златен месеци наред.

Дартс нюз провери какви са цените на роуминга и при останалите оператори. Оказва се, че Виваком и Глобул са прехвърлили автоматично абонатите си на новите тарифи след 1 юли, без да изискват от тях специална молба.