Рязко поевтиняха дините на борсата в Любимец, едно от големите тържища в Южна България.

Вносът от Гърция, Македония и Румъния подбива пазара, жалват се местните стопани. Цените сега са ударили дъното от 10-12 ст. за килограм. Според местните, с всяка изминала година търговията е все по-слаба и по-слаба, информира "Монитор".

През 2017 г. ранните дини се пласираха за по 30-40 ст./ кг, а сега цената им започна от 20 ст. Въпреки че стойността е по-ниска от 2017 г. интересът на купувачите на едро е спаднал двойно.

В момента килограмът на динята върви между 13 - 18 ст., но и на тази цена почти няма купувачи.

Цели ремаркета се търгуват на цена 10-12 ст. Производителите се жалват, че нямат избор и продават на безценица и под себестойността. Но имали много не обрани дини, а и заради дъждовете и градушките тази година те бързо започвали да гният.

Иначе въпреки бедствията, реколтата се очертава като повече от добра. Гони към 10 тона дини от декар, твърдят стопаните.

Само на 50 км от Любимец, на пазара в Хасково дините се продават на цена между 39 и 52 ст. за килограм. В София и Пловдив цената им скача до 65-70 ст, но и разходите за транспорт са по-високи.

Освен дини на борсата се пласират и други плодове и зеленчуци. Пъпешите вървят за по 60 ст. за килограм, но търсенето е ниско. Утехата е, че доматите се харчат много и на добри цени. Вървят в момента по 1-1,50 лева за килограм.