Парното няма да поскъпне драстично, както поискаха топлофикациите в страната. Това стана ясно по време на изслушването на претенциите на топлофикационните дружества на открито заседание на КЕВР вчера.

Дружествата предложиха поскъпване на топлинната енергия от 15 до 43%. Топлофикация

София иска увеличение на цената със 17%,

ЕВН Топлофикация-Пловдив – със 32%, Враца – с 46%. Работната група на КЕВР обаче предложи намаление на разходите и на цените. Те не предложиха промяна в своите ценови претенции.

Дружествата вкупом възразиха, че регулаторът им орязал „брутално“ цените, намалил поисканите от тях разходи за ремонти, норма на възвращаемост, амортизации, заплати, не включил цената за парниковите емисии, които ще купуват и поискаха да поправи сметките си. 

От ЕВН повториха старото си искане да им се признаят разходите за енергийна ефективност. Всички недоволстват, че не им признават посочените от тях разходи за балансиране.

„Чух претенции, но не чух думи за клиентите - увеличава ли се или се намалява процентът за увеличение на топлинната енергия, който топлофикациите поискаха в своите доклади с предложения”, се възмути шефът на работната група от КЕВР Ивайло Александров и изреди първоначално поисканото поскъпване от дружествата, въпреки очакваното поевтиняване на газа.

Няколко пъти по време на изложенията на шефовете на топлофикациите председателят на КЕВР Иван Иванов поиска те да съобщават и предлаганата от тях цена. Никой обаче не посмя да го направи.

„Не забравяйте, че националният регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране, е

задължен да защитава обществения интерес. Това не е нито на едните дружества, нито само на потребителите”, повтори натъртено шефът на КЕВР.

Окончателното решение какви ще бъдат пределните цени на топлинната енергия и на тока от ефективно комбинирано производство КЕВР ще вземе на закрито заседание на 29 юни.