Цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо 1% от 1 април 2017 г.

Това решение взе днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За клиентите на "ЧЕЗ-България" например цената на дневната тарифа се увеличава с 0.96 на сто /0.17384 лв./kWh/, а на нощната - с 0.99 на сто /0,10021 лв./kWh/.

Сметките за ток на EVN с 22% по-високи 

 

Парно и топла вода скачат средно с 25% от 1 април 

 

Плащаме лихви за надплатена вода

 

Цената на таксата за бизнеса "Задължение към обществото" също поскъпва извънредно с почти 3.5 на сто, от 35.77 лв./MWh. до 37.02 лв./MWh.

Извънредното увеличение на цените на електроенергията се налага заради очакваното поскъпване на природния газ от 1 април с 29 на сто на сто, което пък влияе върху цената на тока, произвеждан по комбиниран способ. Решението за промяна на цените на синьото гориво трябва да бъде взето окончателно утре 31 март 2017 г.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че поскъпването на природния газ не може да се избегне и да се отложи до май, когато България трябва да предостави становище по предложените от Европейската комисия промени по договорите с "Газпром".

По думите на Иванов промените в договорите с "Газпром" могат да намерят отражение в следващи евентуални промени на цената на синьото гориво, които по нормативна база се обсъждат на всеки три месеца.

От КНСБ посочиха, че поскъпването на природния газ, на водата и на електроенергията ще се отрази на възможностите за повишаване на заплатите на работниците, пише БТА.