България е най-евтината туристическа дестинация в Европа. Това става ясно от информацията на "Trivago"- най-големият сайт за сравнение на цените на хотели. Средната цена за нощувка в нашата страна е 57 евро.

След България се нареждат Румъния (61 евро за нощувка) и Унгария (81 евро).

Гърция пък се очертава като най-евтината туристическа дестинация в Южна Европа и е на четвърто място по този показател, пише Катимерини.

Сравнението е направено въз основа на цените на хотелските стаи в 50 градове в 24 европейски страни.

Средната цена за нощувка в Гърция е 92 евро, което представлява осемпроцентово намаляване в сравнение с миналата година.

След Гърция се нареждат друге две южноевропейски страни - Испания и Португалия, където нощувката струва около 102 евро. В Кипър тази сума е 113 евро, нощувката в Турция е 137 евро, а в Италия е 139 евро на вечер.

Цените на хотелите в Атина също бележат намаление, достигайки 88 евро на вечер. Това е спад с 22,8% в сравнение с цените преди 5 години, когато там нощувката през юни 2008 г. е струвала 114 евро.

В Мадрид цените също така бележат лек спад, достигайки 101 евро за нощувка. В Лисабон цената е скочила с 30 на сто спрямо миналата година, като сега тя е 130 евро на вечер. Рим бележи спад от 4,4 %, а цената там е 154 евро.

Що се отнася до Истанбул, който е разтърсен от демонстрации и бунтове през изминалата седмица, средната цена на нощувка този месец там е 146 евро, което е увеличение с 3 на сто спрямо миналата година.

Цената за нощувка в Барселона е същата като тази в турския мегаполис.