Около 600 лева би излязла лятната почивка на четиричленно семейство в Сърбия. Това съобщи за „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Цената на пакетите в западната ни съседка са доста ниски и се движат в рамките на 169 лева за 2-3 нощувки.

По думите му Сърбия

се припознава най-вече като кулинарна дестинация

Другата причина, която привлича нашенците, е това че там пушенето е разрешено, а това е плюс особено покрай големите празници като Коледа и Нова година.

Като цяло пакетите, които се предлагат в България са за близки места, каза Драганов и добави, че там има много добри курорти с минерални води.

Проверка на „Монитор“ установи, че тридневна екскурзия до Белград ще ни струва 149 лева. В тази цена са включени транспорт, две нощувки в тризвезден хотел, две закуски, както и посещение на Ниш, Пирот и Суковски манастир. Разбира се ще трябва да си доплатим за допълнителни екскурзии, които предлага туроператорът. Срещу 20 евро отгоре, или 40 лева домакините

ще ни нагостят с обилна вечеря

а жива музика ще се погрижи за доброто ни настроение.

Според Румен Драганов годишно Сърбия се посещава от 220 хил. български туристи. Много българи отиват и на пазар в западната ни съседка, тъй като там цените на основните продукти са в пъти по-ниски от нашите. Те обаче пътуват за един ден и се връщат веднага. Други пък посещават близки и приятели.

„Особено, когато става въпрос за западните покрайнини, както знаете, много българи имат роднини там“, поясни Драганов.

Така, ако съберем туристите с тези, които отиват при родните си се оказва, че за миналата година броят на българите, които за минали границата със Сърбия, е около 404 хил.

Предварителните оценки сочат, че през всеки един от летните месеци се очаква по около 24 хил. сънародници да посетят Сърбия, т.е.

72 хил. българи ще почиват там

само за периода юни – август.

Драганов уточни, че проявяваме интерес и към сръбските концерти и фестивали, но въпреки това те са доста малко като брой – едва 3500 души.

Желка Пудер, мениджър в сръбска туристическа организация обясни за „Монитор“, че най-много българи посещават граничните градове като Ниш, Димитровград и Княжевац, но напоследък се наблюдава интерес и към по-централната част на страната.

„Планините също са атрактивни дестинации, но не за ски, а просто за почивка, тъй като феновете на зимните спортове предпочитат българските курорти“, бе категорична тя.

Според нейните оценки през изминалата година броят на посетителите от България е с 24% по-голям по отношение на 2015 г.

„Броят на гостите е 88 хил., а броят на реализираните нощувки е над 146 хил., което с 22% повече по отношение на цялата минала година“, уточняват от бранша в съседката ни.

„Българите избират да ходят през летните си почивки в Сърбия, защото ние можем да предложим много добри условия, развлечения, природни забележителности. Например, миналата година по време на Фестивала на баницата около огромен брой българи посетиха мероприятието само за ден“, разясни Пудер.

Според нея обаче България не припознава сърбите като потенциални туристи.

„Вие не се рекламирате в Сърбия като дестинация, но

шопинг туровете до София са доста популярни

Сърбите знаят за Черно море и доста от тях го предпочитат. Също така посещават и Рилския манастир и зимните курорти. Повечето сърби обаче се организират сами, тъй като няма агенции, които да предлагат България като възможност за туризъм“, обясни експертът.

„Факт е, че се рекламираме малко, но пък ние тази година чакаме 510 хил. сърби, които да дойдат в България. Само през лятото пък нашата страна ще бъде посетена от 110 хил.“, заяви от своя страна Румен Драганов.

Аз не бих сложил рекламата като водеща в нашите двустранни отношения, тъй като най-добрата реклама е устната, допълни още той.