Цената на дизеловото гориво отново подгони рекорда си за всички времена, показа проверка на “Труд”. В неделя литър дизел се продаваше по 2,56-2,57 лева. Досега най-високата цена на горивото беше 2,59 лв., постигната през март т. г.

Ръстът в цената на дизела дойде, след като в петък “Лукойл България” повиши цените на горивата на едро. Бензиностанциите последваха корекцията, като само за ден литър нафта потегли нагоре с 4-5 стотинки. Бензинът също поскъпна, като увеличи цената си от 2,39 на 2,41 лв. за литър.

В средата на юли бензинът достигна българския си рекорд - литър А-95 се продаваше за 2,49 лева. Тогава дизеловото гориво струваше 2,57 лева.

Експерти обясняват скока на горивата с по-високите цени на петрола и скъпия долар.

В петък барел (159 л) от петрола сорт Брент се продаваше в Лондон за $ 114,25, като за последната седмица добави към цената си над $ 3. А за изминалите 15 дни щатският долар, в който се котира цената на суровината, се вдигна с 8 стотинки.

От началото на годината на българския пазар бензинът е поскъпнал с 4%, а при дизела увеличението е с 6%.

Дори и след последното повишение горивата в България са сред най-евтините в ЕС. Според сайта за енергийна информация energy.eu България и Кипър са с най-евтин бензин - 1,23 евро за литър. Горивото е най-скъпо в Гърция - 1,66 евро (3,25 лева).

Дизеловото гориво е по-евтино, отколкото у нас, в Полша, Люксембург, Кипър, Латвия, Литва и Румъния.