Днес стигнахме до намаление на разходите на всички ведомства с общо 426 милиона лева, заяви финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Съвета по административна реформа.

Тази сума е реалния сбор от предложените на този етап съкращения на разходите във всички министерства.

Отличник по съкращаване е здравното министерство, което е обявило, че ще направи оптимизация на бюджета си с 22 % или 160 милиона лева. Спортното министерство ще направи съкращения с 19,2 %, МИЕТ - с 19 %, МВнР- 7%, министерството на транспорта - 12 % ,а министерството на културата - едва 2 %.

Министерството на образованието, младежта и науката е предложило оптимизация на бюджета си с 8 %, като 26 милиона лева идват от съкращения на разходите за издръжка, а 2, 4 милиона лева от оптимизация на персонала.

Делегираните бюджети не се пипат, припомни Дянков.

Министерството на вътрешните работи е обявило днес, че ще съкрати общо 3000 свои служители. Министерският съвет също ще намали разходите си с 20 %.

Може да се окаже, че няма да успеем да достигне целта от 20% съкращения, коментира още финансовият министър. До 13:00 часа в понеделник всички ведомства трябва да представят нови доклади за възможната оптимизация на разходите, като се очаква във вторник след като бъдат обобщени тези данни да бъдат представени публично преди тяхното разглеждане в Министерския съвет в сряда.

"Реформата е трудна по време на криза и ако не достигнем целта от 900 милиона лева - остатъкът от тази сума ще бъдат средства, които няма да можем да харчим", обясни Дянков. Не е ясно към момента , обаче, кои точно средства би могло да не бъдат похарчени - дали тези за тютюнопроизводителите или средствата за инвестиционните проекти.

В България вторична криза няма да има, категоричен беше финансовият министър Симеон Дянков. Той очаква страната ни да има положителен икономически растеж през третото и четвъртото тримесечие на тази година, като се предвижда в края на 2010 растежът да е 1 %.

Той коментира притесненията, че Европа може да влезе във вторична криза, и то на фона на това, че САЩ и страните от Азия, Латинска Америка излизат от кризата.

"До януари- февруари нямаше идея в световен мащаб колко ще се задълбочи кризата в Гърция, а сега започва да има все по-големи тревоги какво става там", каза още министърът.