До 50 на сто стигат предколедните намаления само в единични магазини в столицата. Това установи проверка на „Монитор”. Повечето търговци у нас обаче се пазят от намаления като дявол от тамян. Веригите за качествени стоки дават отстъпки до 20 на сто, и то за единични модели.

Според търговци хората

търсят практични подаръци, които вземат по списък.

У нас вече се установява практиката да не се правят изненади, а помежду си близките да уточняват кой от какво се нуждае и според кесията на онзи, който купува да бъдат подбрани армаганите.

Търговци от младежки вериги обобщиха, че откакто са започнали намаленията, десетки деца идват всеки ден, за да си изберат дрешка, а после се връщат с родителите си, които я плащат.

Независимо от липсата на отстъпки, цените в моловете варират в широките граници от 15 до 199 лв. за пуловер, например.

Обувките и ботушите, които са най-актуални за сезона започват от 45 и стигат до 900 лв. Преобладаващите цени за качествени, кожени боти или ботуши както за мъже, така и за жени са между 160 и 230 лв. Според търговците

купувачите преглъщат най-лесно офертите до 150 лв.

В рамките на един ден от от скъпите магазини се купува не повече от един чифт с цена около 200 лв.

По наблюдения на продавачи, покупките над 100 лв. най-често се плащат с пластика, като в около 30 на сто от случаите се използва кредитна карта.

От магазините за бижутерия заявяват, че все повече се търсят жълти украшения, направени от медицинска стомана, които приличат на златни, но са десетки пъти по-евтини. Така за комплект от колие и обеци с много добро качество на изработката се плащат около 80 лв., а в злато цената за същия комплект ще е не по-малко от 3-4 хил. лв.

Сред чантите преобладават тези от изкуствена кожа, които имитират популярни световни марки. Ако обаче

за имитацията се плаща около 60-80 лв.

оригиналът би струвал между 2 и 3 хил. лв. Чантите от истинска кожа от български производители са около 250 лв, а от утвърдени западни производители са между 350 и 600 лв.

Сред писъците на сезона са огромни бижута – колиета, висулки, пръстени. Така една кристална висулка на световен производител с размерите на малко огледалце за грим е с цена от 590 лв. Имитация на същото бижутерско произведение само през няколко витрини е вече 49,90 лв.

Магазините за козметика не правят никакви отстъпки, а само подаръчни пакети с цени от 55 до 250 лв.

Само единични вериги, предимно за младежка мода, приемат връщане на закупена стока, ако тя е с етикета си и не личи да е носена.