Офертите за посрещане на Нова година в последния момент са масово с 50 на сто отстъпка, установи проверка на „Монитор”, като намалението включва и празничната вечеря. Най-скъпите предложения са свити до 70 на сто.

Независимо дали се отнася за посрещане на празника в голям хотел в градски условия или в традиционните зимни курорти, цените са срязани през средата. При това става дума само за четири- и петзвездни места за настаняване. Офертите най-често се отнасят за една нощувка, тържество и богата късна закуска.

Най-активни в предложенията си за една нощувка

и посрещане на Нова година са големите градски хотели. Така в Пловдив празникът струва едва 99 лв. на човек, което е наполовина по-малко от предлаганата до преди седмица оферта.

Според туроператори записванията за посрещане на 2012 г. са около 40 на сто по-малко от предходната година и явлението е валидно за всички наши курорти. В етнографските селища отчитат и по-голям спад, защото за разлика от местата, където може да се карат и ски, в планините настаняването може да се окаже проблемно заради недостатъчно отопление и трудни като достъпност пътища.

Посрещането на Нова година в петзвезден хотел на Боровец за една нощувка и вечеря възлиза на 275 лв. на човек, което е двойно по-малко от предлаганата доскоро оферта. В предложението е включена и закуска, и празничен обяд на 1 януари, както и късно напускане на хотела. Използването на СПА комплекса е безплатно, изрично е подчертано, че паркингът също е включен в цената. Обикновено хотелите събират такса по 10 лв. на нощувка за паркинг за разлика от австрийските си колеги, които независимо от категорията на хотела не товарят гостите си и с такъв разход. В офертата се предлага и транспорт до пистите и обратно. В Банско някои места са станали с около 70% по-скромни в очакванията си, като цените са слезли до 85 лв. на нощувка срещу близо 300 лв. само преди седмици. Конкуренцията е ударена в земята с оферта от 39 лв. на нощувка за полупансион в четиризвезден хотел с включено СПА.

Наполовина са свити ценовите предложения в хотели по ски курортите и за отсядане за три или пет нощувки, като в цени от порядъка на 200 лв. са включени дори масажи, освен свободното ползване на СПА, както и безплатен транспорт до ски пистите.

Настаняване в стая лукс в тризвезден нов хотел

в Благоевград за две нощувки,  закуски и една вечеря плащате 160 лв. на човек, а за пет нощувки цената е 250 лв. Независимо от тризвездната си категория, хотелът предлага вътрешен басейн и СПА услуги. Ако ще празнувате и Нова година на същото място, за вечеря доплащате още 79 лв.

В ценовите подаръци за последния празник за годината се включват и елитните морски хотели, които дават около 50-60 на сто отстъпка. Наполовина са заети местата по морето на този етап и по Северното Черноморие това са предимно румънски гости. В последните предложения от около 200 лв. за нощувка на 31 декември срещу 1 януари се включва и вечерята, и паркингът, и т.нар. брънч на следващия ден, който е нещо като късна закуска с елементи на обяд.

Най-голям спад в цените бележат най-елитните у нас СПА хотели, чиито оферти в началото на записванията за Нова година стартираха от 1700 лв. за три нощувки с включена празнична вечеря и закуски. Сега същите хотели се предлагат за 65 лв. на вечер, като отделно се заплаща хапването и купонът на 31 декември, но цената е под 100 лв.

На фона на тези оферти за първи път предложенията на семейните къщи стават неизгодни, като се направи сравнение между допълнително предлаганите услуги.