"До 1 юли 2013 година няма да има промяна в цената на тока." Това каза председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев пред bTV и подчерта, че никъде другаде цената на тока не е толкова ниска.

Семерджиев поясни, че производителите на зелена енергия, които протестират, защитават грешна теза.

"Защо нашият потребител трябва да е най-зеленият?", попита риторично той.

Пенко Пенков - производител на енергия от слънцето, разкритикува в ефир работата на Семерджиев и ДКВЕР, тъй като според него липсва дискусия в един толкова бързо развиващ се сектор, в който вече има над 1 400 фирми.

"Ролята на регулатора е да знае всичко, което се случва. Скоро сложиха такса, която е 40% от общата сума. Ако на Семерджиев му вземат 40% от заплатата, дали ще оцелее", попита Пенков и добави, че парите, прибрани от тези предприятия, със сигурбност ще отидат при монополите.

Ангел Семерджиев обаче бе категоричен, че това твърдение не е вярно.

От 2010 г., когато ДКЕВР определи цените на ВЕИ се сблъскваме с лъжи от производители на екоенергия, заяви още председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Така загина тази енергия, че в момента имаме 800 мегавата фотоволтаици, при изискване за 600 мегавата през 2020 г. Производителите лъжат и заблуждават хората, твърди Семерджиев.

Зелената добавка от първи юли не покрива разходите за включването на екоенергията, заяви шефът на ДКЕВР. Присъединяването на подобни мощности в електроразпределителни дружества се случваше с такива темпове, че ни изненадаха и нас. Това се прави от трите електроразпределителни дружества и НЕК, уточни Семерджиев.

На първи юли се оказа, че имаме такова количество присъединени централи, че натоварват системата. На практика всички твърдят, че са изпълнявали закона, но не трябва да се пренебрегва техническата и финансова стабилност на системата, каза шефът на ДКЕВР.

Заради това обаче няма да се повиши цената на тока, успокои Семерджиев. Цената за достъп, която въвеждаме ще покрие разходите за присъединяване. Който ги предизвиква тези разходи, той ще си ги плати, категоричен е шефа на ДКЕВР. 1400 предприятия са накарани да плащат разходи, за които те не отговарят, заяви Пенко Пенков, който произвежда енергия от слънце. Има ли бизнес, който да поеме 40% такса, попита той.

Според Пенков тази такса ще отиде директно в джобовете на трите ЕРП-та. Семерджиев обаче отхвърли обвиненията с думите "това е една голяма лъжа". В момента ЕРП-тата плащат за зелената добавка и вместо да отидат в инвестиции в преносната мрежа, трябва да покриват ръста на разходите, категоричен е шефът на ДКЕВР.