Доматите и лимоните бележат най-голямо поскъпване на борсите от началото на месеца. Това сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

На 2 август полските домати са се продавали на едро средно по 0,80 лв. за кило, а в средата на месеца цената вече е достигнала 1,18 лв. за килограм. Същото е положението и при оранжерийните домати, където поскъпването е с цели 30 стотинки за килограм в рамките на последните 2 седмици – от 0,96 на 1,26 лв., сочи още статистиката на ДКСБТ.

За разлика от доматите при краставиците цените бележат доста по-слаб ръст. При полските поскъпването от началото на месеца е с 4 ст. за кило – от 0,86 на 0,90 лв., а при оранжерийните краставици поскъпването на едро е с 3 стотинки – от 0,97 на 1,00 лв.

При лимоните цените на едро за времето от началото на месеца досега бележат скок от 66 стотинки за килограм. В първия петък на август котировките за този цитрусов плод по борсите са били средно по 2,90 лв. за кило, а на 13 август те са се увеличили до 3,56 лв.

Голямо повишение на цените има и при чесъна, сочи още статистиката. За последните 2 седмици той е поскъпнал на едро с 66 стотинки за килограм – от 3,36 лв. до 4,02 лв.

С 8 стотинки за килограм са паднали цените на ябълките по борсите.

При зеления пипер има най-голямо поевтиняване от 18 стотинки за килограм на едро за последните 2 седмици, сочи статистиката на ДКСБТ. В началото на месеца се е продавал за 0,98 лв. за кило, а през изминалия петък средните котировки по борсите за него са били ниво от 0,80 лв.

През периода спад в цените на едро има и при морковите, зелето и дините.

В сравнение с 2 август бакалските стоки запазват относително стабилни цени по борсите в страната, показва анализът на ДКСБТ. Сравнително по-голямо поевтиняване от 9-10 стотинки за килограм има при кравето сирене и кашкавал „Витоша”. За периода сиренето е свалило цената си на едро от 4,02 лв. на 3,93 лв. за килограм, а кашкавал „Витоша” ­ от 8,26 лв. на 8,16 лв. за кило.

Цената на замразената скумрия вече е с 5 ст. по-висока на едро в сравнение с началото на месеца и вече се продава по 3,70 лв. за кило.

Олиото в пластмасови бутилки по 1 литър също поскъпна и цената му на едро вече е над 2,00 лв. Преди 2 седмици то се продавало по борсите по 1,95 лв. за литър, а сега – по 2,01 лв./л.

Шпековият салам, яйцата, захарта и зрелият фасул в края на миналата седмица се продаваха по борсите на същите цени, както и в началото на август. Брашното добави нови 2 ст. към цената си за кило от първия петък на месеца и сега вече се продава по борсите по 72 ст. за кг.