Държавите от Западните Балкани направиха историческа стъпка към намаляването на цените на роуминга в региона.

Днес те подписаха споразумение за по-ниски тарифи. Това се случи на среща на върха в Белград в присъствието на еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през миналата година. 

Според текста на споразумението, от 1 юли 2019 г. цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента. Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

Подписаното споразумение отразява политическата воля на правителствата в държавите от региона.

Въпреки това телеком операторите едва ли ще успеят да отговорят на срока. Като основни пречки те изтъкват техническите трудности и вече разпределените за тази година бюджети. Габриел обаче изтъкна преди време, че те не научават за този срок сега, тъй като за това се знае още от миналата година. 

„Миналата година показахме силна воля за цифрова промяна на региона. Ангажирахме се да инвестираме в широколентова свързаност, киберсигурност, цифровизация на  индустрията, цифровите умения на гражданите, засилване на изследванията и иновациите", допълни българският еврокомисар. Подписаното споразумение е „исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати“, отбеляза еврокомисарят.

„Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз“, заяви комисар Мария Габриел.