Най-много до 50 на сто са коледните отстъпки по добрите магазини и в моловете, установи проверка на „Монитор”.

Намаленията се отнасят предимно до веригите за младежка мода, които са в най-голяма степен ширпотреба и затова там се срещат най-много купувачи. Всички търговци на по-висока категория облекла откъсват най-много по 30 на сто от обявената цена, и то само за някои облекла.

Реалната липса на разпродажби дни преди празниците прави столицата сред най-инатливите в Европа, където

намаленията започват от 50% и достигат до 80 на сто.

У нас рязък скок на клиенти бележат магазините за продажба на компютри. Повечето клиенти влизат с ясната нагласа какво искат да вземат и в 50 на сто от случаите то е за подарък, а в другата половина хората се даряват самички. Някои споделят, че ще устискат да отворят избраното устройство чак в коледния ден. На първо място по

търсене са таблетите

чиито цени с дребни изключения за по-стари модели, са без отстъпка. Според производителя операционната система, характеристиките и екстрите, цените им варират между 350 и 1100 лв., а продуктите на „Епъл” са в най-високата ценова категория и могат да ударят 2 хил. за модерно устройство с голяма памет.

Родители на малки деца все по-често им купуват ноутбуци, които са с тегло от 1 кг, с пълната функционалност на голям компютър и на тях слагат образователни и други полезни програми, дори такива за обучение по машинопис. Компютърните щандове бележат скок с поне 20 на сто в първите дни на декември, като очакват купувачите да се качат с поне още толкова с наближаването на празника.

Промоциите сред компютрите са с не повече от 30 на сто за модели с по-слаби параметри. Младите хора търсят най-мощните машини, защото са запалени геймъри, обясняват в повечето вериги.

От електрониката най-слабо  е търсенето на електронни книги, тъй като единици са българските издания, годни за такова четене, а западните все още са по-скъпи в електронен вариант, отколкото на хартия. Остава и преобладаващата нагласа, че четенето на книга е приятно, когато се преобръщат страници, а не когато се плъзга пръст по екран.