196,6 млн. евро са изпратили българите, които живеят постоянно в чужбина, на свои близки и роднини у нас през първото тримесечие на годината.

Потокът на тези средства, изглежда, не се влияе от кризата, защото точно толкова пари са били изпратени в страната и през първите три месеца на миналата година, показват данни на Българската народна банка (БНБ).

Най-много пари емигрантите са изпратили на близките си през март. Трансферите за този месец възлизат на 73,7 млн. евро. За февруари те са в размер на 63,9 млн. евро, а за януари – 59 млн. евро.

Парите, върнати от българите, които живеят постоянно зад граница, вероятно са много повече, припомнят експерти.

Причината е, че централната ни банка води статистика само за паричните преводи, направени по банков път или чрез компании за парични преводи.

Запазва се и тенденцията преките чуждестранни инвестиции да са близки по размери

до средствата, които емигрантите изпращат в България. Например за първото тримесечие на 2013 г. задграничните вложения у нас възлизат на 257,1 млн. евро.

Това е едва 0,6% от БВП на страната, отчитат от БНБ. От данните на централната ни банка става ясно още, че вложенията от чужбина продължават да се свиват.

За сравнение през първите три месеца на 2012 г. те са били в размер на 672,8 млн. евро. Това означава, че на годишна база чуждестранните инвестиции са се свили почти три пъти.

През март тази година те са само 49,2 млн. евро.

Задграничните вложения намаляват постоянно от 2007 г. насам. Тогава беше отчетен рекорд на преките чуждестранни инвестиции в България от над 9 млрд. евро. Голяма част от средствата постъпиха в страната заради строителния бум.

През 2011 г. инвестициите се свиха до 1,3 млрд. евро. А според данните на БНБ през миналата година те са били в размер на 1,5 млрд. евро.

През първото тримесечие на 2013 г. най-много инвестиции са били направени в транспортния сектор.

Те достигат 102 млн. евро. Значителни вложения са били направени в преработващата промишленост

За времето от януари до март те са в размер на 48 млн. евро. Привлекателен за инвеститорите е бил и секторът на финансовото посредничество. Там привлечените инвестиции са 42,5 млн. евро.

Отрицателен поток на инвестициите през първото тримесечие на годината има в секторите на строителството, добивната промишленост и селското стопанство. Отново най-големи инвестиции у нас идват от Холандия, показват данните на БНБ.

За периода от януари до март те възлизат на 161,7 млн. евро. 27 млн. евро са били руските инвестиции, а унгарските - 17,3 млн. евро. Южните ни съседки също са вложили средства у нас за времето от януари до март. За този период гръцките инвестиции са в размер на 11,3 млн. евро.

Вложенията от Турция достигат 10,3 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци са били към Великобритания.

Данните на БНБ показват още, че българските инвестиции в чужбина се увеличават с €10 млн. през първото тримесечие на годината. През същия период на 2012 г. увеличението е било с €32,2 млн.