ЕНЕРГО-ПРО стартира информационна кампания за пестене на електроенергия. Дружеството излезе със съвети към своите потребители как да свият сметките си за ток в предстоящия зимен сезон.

Опималното използване на отоплителните уреди изисква поставянето им на подходящо място в жилището. През нощта те трябва да се настроят да поддържат по-ниска температура, като най-много с 5 градуса значително пести енергия.

Преграждането на ел. уредите с мебели или покриването им с дрехи за сушене води до 20% загуба от енергията им. Препоръчителната стайна температура е следната: във всекидневната – средно около 20°C, в спалнята 16 – 17°C е достатъчна за здравословен сън, в детската стая – около 20°C, в банята – 22°C, в кухнята – 18°C, тъй като при готвене също се отделя топлина. 

Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре, проветряването да е редовно, но за кратко -около 10 минути, като през това време се изключват отоплителните тела. При отсъствие до 2 дни температурата на климатика например може да се нагласи на 15 градуса, а при по-дълго отсъствие - на 12 градуса.

Според статистически данни използваното количество електроенергия в домакинството се разпределя по следния начин: за отопление – 31%, охлаждане – 12%, затопляне на водата – 12%, осветление – 11%, компютри и друга електроника – 9%, други домакински уреди – 9%, хладилници и фризери – 8%, други – 8%.