Щастливите прасета изненадващо бързо свалят цените на свинското в магазина. Тенденцията е преди Коледа поевтиняването да стигне над 10%. Това показва проверка в специализираните магазини в Пазарджик през последните дни.

Тенденцията беше потвърдена и от най-големите собственици на свинеферми в района. Те коментират, че са по-щастливи и от щастливите прасета, тъй като за първи път от 20 години получават сериозни субсидии.

Дотирането стана възможно, след като бяха изпълнени всички изисквания на ЕС - построени са просторни помещения за бременните животни (до 2,5 кв.м), осигурени са и гризалки във вид на играчка, за да не се нападат шопарите помежду си. Само фермата на местния производител Иван Папазов е направила инвестиции за 1,5 млн. лв., за да покрие изискванията за субсидиите. Но усилията си стрували.

Тази година свиневъдите и птицевъдите за първи път получават субсидия от близо 25 млн. лв. Фермерите могат да подават документи и за субсидии за хуманно отношение към животните. Документите започнаха да се подават от вчера и ще се приемат до 7 декември.

Максималният годишен размер на тази помощ е 48,36 лв. за свине за периода на угояване и 60,80 лв. за свине-майки. Полагат се субсидии и за кокошки, бройлери, пуйки, гъски и патици.

Успокоението заради субсидиите веднага свали цената на мръвката с 40 до 60 ст. за кг. Поевтиняването веднага се усети и при преработвателите, като от две седмици цената на колбасите намаля, тъй като доставките на месо поевтиняха.