Бизнесът е притеснен от препоръките на Световната банка за по-скъп ток и смята, че те ще се отразят зле на развитието на фирмите. Преди дни Световната банка (СБ) излезе с очаквания от около година доклад за енергетиката.

В него експертите препоръчват на България поетапно увеличение с по около 5% на година на таксата "задължение към обществото".

Тази такса струва на фирмите на свободния пазар по 36.8 лв. на мегаватчас и се определя всяка година от енергийния регулатор. Тя влиза и във формулата за формирането на крайната цена на тока за бита. Заради нейното повишение според СБ цената за гражданите ще се вдига с по 2% годишно.

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, обаче смята, че това е проблем.

"Все още не сме се запознали в подробности с доклада на СБ, но ако се препоръчва единствено това за решаване на проблемите в сектора, категорично не е разумно", заяви той пред в. "Сега". 

Документът още се анализира и от експертите на Българската стопанска камара (БСК). Но според зам.-шефа на камарата Камен Колев мерките за стабилизиране на сектора не бива да минават единствено през вдигане на таксата за фирмите и на цената на тока за бита.

"Необходими са допълнителни мерки и една от тях е намаляването на разходите на държавните фирми в енергетиката. Трябва да е ясно какви съкращения бяха постигнати и след препоръките на министерството за 10% съкращение на разходите", заяви Колев.

"Такса "задължение към обществото" е в неприлично висок размер и това е последното, което трябва да се увеличава", категоричен бе и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него трябва да се търси решение за високите цени на ВЕИ-тата като предоговаряне на лихвите по техните кредити. Те са част от договорите, в които е определена цената, на която НЕК купува тока от тях.

От СБ уточняват, че целта на мерките е чрез тях да се намалят дефицитите в системата. Нужно е обаче да се предвиди и съответното увеличение на помощите за бедни, които към момента не са достатъчни.

Експертите препоръчват да се обмисли разширяването на критериите за допустимост и заедно с увеличаване на размера на помощта това да обхване бедните домакинства.

Т.нар. социална тарифа за хората в нужда е добра идея, но тя може да се разшири и да включи като група и големи семейства, живеещи в слабо населени райони. За пример е дадено домакинство с над трима членове с доход на глава под линията на бедност.

Прагът на потребление за подпомагане пък може да се увеличи от 150 киловатчаса на 250 киловатчаса на месец за тези домакинства, смятат от СБ.

Вижте още: 

Сметките за ток на EVN с 22% по-високи 

Домусчиев: Разрешаването на износа на ток е поредната глупост 

Задават се шокови фактури за ток и парно