Независимо какво ще е окончателното решение за КТБ и ТБ "Виктория", гарантираните вложители в двете банки ще получат достъп до депозитите си най-късно до средата на декември. 

Оценката за финансовото състояние на банката ще бъде готова на 20 октомври, а решение за съдбата на банковата група - преструктуриране или обявяване в неплатежоспособност, ще бъде взето между 1 и 20 ноември. Ново удължаване на специализирания надзор с допустимия по закон 1 месец не се очаква. 

Това стана ясно след вчерашното заседание на служебния кабинет, на което бе одобрена позицията на България по откритата от ЕК наказателна процедура заради казуса КТБ. 

Българският закон предвижда парите във фонда за гарантиране на депозитите да се ползват за плащане на вложителите само ако бъде отнет лицензът на проблемната банка, докато европейските правила изискват средствата да са достъпни до 20 дни след установяване на ликвиден проблем. 

В позицията си до Брюксел България признава, че има несъответствие, и обещава спешен ремонт на Закона за гарантиране на влоговете. Измененията ще са готови и съгласувани с ЕК до края на октомври и ще бъдат внесени в НС за приоритетно приемане, обясни финансовият министър Румен Порожанов. 

Ще бъде предложена и промяна в Закона за кредитните институции, така че да се съкратят сроковете на специалния надзор, защото се приема, че в момента те са неразумно дълги. 

Порожанов не обясни как приемането на законопроектите е обвързано с действията на институциите около кризата с КТБ. Той обаче бе категоричен, че не вижда никаква причина БНБ да удължава надзора в двете банки с още един месец, каквато законова възможност съществува. 

"Оценката на банката ще е готова на 20 октомври, няма причина за ново удължаване", коментира министърът. Той припомни, че въпросът е обвързан и с актуализация на държавния бюджет за 2014 заради предвидените алтернативи за осигуряване на ресурс за фонда за влоговете или на ликвидна подкрепа за КТБ. 

Източници на "Сега" обясниха, че в доклада на финансовото министерство около наказателната процедура на ЕК темата за КТБ е била поставена по-директно. В документа е обяснено, че ако се тръгне към вариант за преструктуриране на двете банки, вложителите ще получат директен достъп до сметките си в тях. 

В случай че се вземе решение за неплатежоспособност, гарантираните влогове ще се изплащат през определена от фонда за гарантиране на депозитите търговска банка. И в двата случая е поставен краен срок за осигуряване на достъп на гарантираните вложители не по-късно от средата на декември. 

И вчера задочните спорове между МФ и БНБ кой трябва да изготви план за преструктуриране на банката продължиха. Финансовият министър бе категоричен, че мерките за оздравяване на банки са в прерогативите за квесторите и БНБ.

МФ отговаря за държавните помощи, но няма никакво отношение към преструктурирането на банки, посочи Порожанов. Според него също така не е работа на МФ да разговаря с посредниците и инвеститори за КТБ. 

Фондът EPIC, избран да представлява големите акционери в КТБ - Оманския фонд, "Бромак" на Цветан Василев и ВТБ, е убеден, че банката може да бъде оздравена, съобщи вчера финансистът Емил Хърсев след среща между експерти и вложители в банката с представители на фонда. 

От EPIC са заявили, че са готови веднага да направят предложение за рекапитализация, но чакат да се запознаят с доклада за реалното състояние на банката. Затова и не говорят с конкретни параметри за участие в оздравяването. 

Преди дни в съобщение до медиите EPIC потвърди, че работи за привличане на нови акционери, а на сайта си банкерът Цветан Василев обяви, че е готов да понесе загуби в името на спасителния план.