Природният газ ще поевтинее от Нова година, но това няма да се отрази на парното. Причината е, че цената на синьото гориво ще падне много малко – с около 2 на сто. Това не е съществена промяна и затова енергийният регулатор няма да коригира и парно тарифите, довери източник от комисията. 

Той припомни, че прогнозата на „Булгаргаз“ е за спад на газовата тарифа с 1,63 на сто. По-вероятното обаче е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да увеличи процентът до 2 на сто или малко над тази стойност. Без промяна се очаква да останат и цените на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, които имат когенерационни мощности.

Така гарантирано до края на март, което е почти до края на отоплителния сезон парното ще остане на сегашните цени. На 1 октомври КЕВР ги намали заради поевтиняването на природния газ с близо 14,26 на сто, което сумарно за цялата година даде спад с 31%.

От същата дата парно тарифите бяха свалени с 4,3 на сто в София. В сравнение с цените миналата зима се получи поевтиняване на топлото в столицата с 16,35 на сто. Най-голямо то се получи в сравнение с миналия октомври за Разград – 17% и Велико Търново – 16,80%. Врачани би следвало да усещат 15% поевтиняване, а бургазлии – 14,36%. За Плевен процентът е с 12,84 на сто, за Варна – 10,95 на сто, а за Пловдив – 8,95 на сто.

Точно заради обявените високи проценти на намаление на цената в сравнение с миналата зима, абонатите сега се чудят защо не са получили доста по-ниски сметки за топлия октомври. Клиентката на столичната топлофикация С.М се оплака, че е получила 240 лв. за октомври за 100 квадрата жилище. За 70 квадрата в София М.Р. пък е трябвало да брои 150 лв.

Експертите обясниха, че по-високите сметки през по-топлите зимни месеци идват от това, че от миналата зима насам прогнозните сметки се правят по нова методика. 

Вече не се отчита какъв процент от общото потребление се пада на конкретния абонат. Прогнозните сметки сега се правят на база на реално отчетеното потребление на парно за миналия сезон за всеки отделен клиент. То се разделя на броя на дните с парно, които за миналата зима бяха 184. 

Така се получава среднодневната консумация на топло. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена. Накрая всичко това се коригира с коефициент, отразяващ температурата. 

Сметката за топла вода се формира като количеството енергия за подгряване от последната изравнителна сметка за топла вода се раздели на 12. По този начин тя става предвидима за една година напред.