С около 10% ще поевтинее природният газ от 1 юли, прогнозира вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Намаление на цената ще има независимо от движението на котировките на петрола на световните пазари, заяви той, цитиран от БНР.

Иванов не очаква резки промени в цените на петрола до края на годината. "Това, което се случва в последния месец, е стабилизиране на световния пазар, на цени от около 50 долара за барел на сорта "Брент", което е добре, защото означава, че няма да има и някакви сериозни изменения на цената на природния газ", каза председателят на КЕВР. Намаляване на цената на синьото гориво с около 10 на сто от юли прогнозира и "Булгаргаз". Така общото намаление от началото на миналата година ще надхвърли 50%.

Дали поредното намаление на газа ще се отрази и на цените на тока от 1 юли, все още не е решено. На този етап, преди окончателното решение в края на месеца, КЕВР потвърди първоначалните си разчети - електроенергията за бита няма да променя цените си. За ЧЕЗ се предвижда запазване на цената, ЕВН ще получи увеличение от 0.65%, а за "Енерго-Про" се предвижда поевтиняване с 0.91 на сто.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също не видя икономически основания за повишение на цените на тока, но се застрахова, че окончателното решение ще бъде взето от КЕВР. "Цената зависи от финансовото състояние на НЕК, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи", каза тя пред БНТ.

ВАРИАНТ

До края на месеца ще има предпоставка страната ни да получи първа алтернатива на руския природен газ, каза още Иван Иванов. Това може да стане чрез съществуващия интерконектор с Гърция - между Сидирокастро и Кулата. "Водят се преговори с гръцката страна за капацитета и възможностите за използването на връзката", обясни той.