Проблемите на свободния пазар на ток и съмненията за изкривяване на цените доведоха до поредните предложения за промени в Закона за енергетиката. С тях Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще получи по-широки правомощия.

Въвеждат се и глоби за спекула, каквито до момента липсват. Предложенията бяха публикувани за обществено обсъждане вчера, повече от месец след като работодателите обявиха, че цените на свободния пазар бележат драстичен скок заради шепа спекуланти. Тези дни те сезираха и Комисията за защита на конкуренцията.

При пазарни злоупотреби и манипулации на пазара на ток и газ глобите за физически лица са до 15 000 лв., а за фирмите - 150 000 лв., предвижда проектът на министерството. При повторно нарушение на фирмите, които се занимават с търговия на ток на едро, глобите ще достигат до 450 000 лв., предвиждат още промените.

Освен това енергийният министър и председателят на КЕВР ще могат да изискват записи на телефонни разговори и предаване на данни. Те ще могат и да искат от съда да налага запор върху вземания или имоти на фирми или лица, за които е установено, че са манипулирали свободния пазар на ток.

Дава им се възможност да правят предложения за временно лишаване от право на професия или дейност. На практика КЕВР и в момента има такава възможност, но тя се отнася само до отнемането на лиценз за работа.

Промените в Закона за енергетиката въвеждат в законодателството европейски регламент от 2011 г. Той се отразява у нас едва сега, тъй като доскоро нямаше работеща енергийна борса. Именно заради проблемите в нея и заради драстичното поскъпване на промишления от до 60% работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП подготвят протести в края на месеца.

Вчера работодателите обявиха, че са отхвърлили поканата на енергийния министър Теменужка Петкова за нова среща. Очаквало се на нея да присъстват и шефове на фирми от групата на Българския енергиен холдинг - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и др. В отворено писмо за отказа бизнесът изтъква, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но те не са довели до никаква промяна в ситуацията.

"Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия", заявяват те в отворено писмо.