Глобата за некоректните търговци да се определя според годишния им оборот. Това предлагат експерти от Център за правни инициативи, работили по изследването „“. Целта на пропорционална санкция е да накаже нарушителите справедливо, затова идеята е глобата да бъде процент от печалбата на търговеца. Предложението срещна подкрепата на председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 

„Сега може да се стигне до случай, в който някой търговец има влияние върху много по-малък кръг потребителите, но да има същата или почти същата санкция като на голям търговец, който може да засегне голям кръг от потребители.“, обясни Маргаритов. Данните на КЗП показват, че през първите 6 месеца на година

нарушенията на търговците са намалели с 10%

спрямо миналата година.

Причината според експертите от Комисията за защита на потребителите е, че гражданите стават все по-активни и търсят правата си. „Това респектира търговците.“, категоричен е Маргаритов. По думите му информационните кампании, които КЗП провежда също са причина за спада на нередностите. Опитът на експертите от комисията показва, че често търговците

нарушават правилата, защото не познават законодателството

Все още има работодателите, които позволяват клиентът им да върне закупената стока до 7 дни след закупуването й, какъвто беше срокът до 2014 г. За да ограмотят малките производители и търговци от КЗП подготвят информационна кампания, в която да ги запознаят със закона. 

Въпреки развитието на електронната търговия от комисията не отчитат ръст на жалбите срещу виртуалните магазини. 10% от всички оплаквания са свързани с онлайн пазаруването, като най-често потребителите се оплакват от некачествени електро уреди и туристически услуги. 

„Оплакват се, че търговците им пречат да упражнят правото си на отказ т.е. да върнат закупената стока.“, заяви председателят на КЗП. 

Експертите са категорични, че развитието на електронната търговия и споделената икономика са най-големите предизвикателства, пред които ще се изправят регулиращите органи. 

„От една страна, това, което е възникнало в живия живот не може да бъде спирано и забранявано. От друга страна за всички трябва да е ясно, че такава дейност се извършва законосъобразно т.е. трябва да има правила, по които той да бъде контролиран дали е коректен към държавата и потребителите.“, обясни Маргаритов.