До 5 години в ЕС трябва да бъде въведена нова скала от А до G за енергийната ефективност на домашните електроуреди. Това се посочва в приета днес от Европейския парламент резолюция, съобщи българската пресслужба на ЕП.

Едно от изискванията й е етикетът да съдържа информация за класа на енергийната ефективност на съответния модел на уреда и да показва абсолютната консумация на енергия в КВтЧ, посочена на годишна основа или за друг период от време.

Променените правила ще изискват още от доставчиците и търговците да споменават класа на енергийна ефективност на уреда във всяка визуална реклама или технически промоционален материал.

В момента повечето уреди на пазара отговарят на изискванията за клас А, първо установени през 2010 г., като това води до добавянето на все-повече подкласове (A+, A++, A+++). Според ЕП установяването на по-строги изисквания ще насърчи допълнителното повишаване на енергийната ефективност.

За да бъде въведена скала от А до G, етикети с преобразувана скала за съществуващи изделия трябва да бъдат въведени до 5 години след влизането в сила на настоящия регламент. Всяко последващо преобразуване на скалите по етикетите трябва да бъде за срок на валидност от поне 10 години и да се задейства, когато 25 процента от уредите, които се продават на пазара в ЕС, попадат в най-високия енергиен клас А, или когато 50 процента от тези уреди попадат в най-високите два енергийни класа А и В.

Начините и средата на изпитване от доставчиците и надзорните власти на пазара следва да бъдат възможно най-близки до действителното ползване на даден уред от средностатистическия потребител, се посочва в резолюцията. ЕП предлага Европейската комисия да подготви временни измервателни и изчислителни способи по новите изисквания.

Законодателството за етикетиране за енергийна ефективност важи и за свързаните с енергопотреблението уреди, които оказват значително пряко или непряко влияние върху ползването на енергия.

Уредите втора употреба и превозните средства (асансьори, ескалатори и конвейерни ленти) са освободени от действието на изменения регламент.

Преговорите със Съвета на ЕС по законопроекта ще започнат през следващите седмици.