Големи отстъпки, достигащи до 99% от летищната такса, ще могат да ползват авиопревозвачите, ползващи столичния аеропорт. 

Това се предвижда с подготвяното изменение и допълнение на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване.

Най-високата е за първата година и ще може да се ползва за нов редовен целогодишен маршрут ­извън Европа. На петата година от откриването му отстъпката обаче пада до 20%. За такъв маршрут в рамките на Стария континент се предвижда да има отстъпки за първите 3 години, като те започват от 80% и слизат до 20 на сто.

За целогодишно увеличен капацитет по действащ маршрут (само за допълнителните полети по него) се предвижда едногодишна отстъпка от 80 на сто, за възстановен целогодишен маршрут само за първата година намалението е 30%. За нов сезонен маршрут се предвижда отстъпка от 50%.

За превозвачи с целогодишни полети от и до летище София, в зависимост от броя на излитанията и кацанията се предвиждат отстъпки от 3 до 10%.

Единичната такса за тон от максималното излетно тегло на самолетите в зависимост от категорията им варира от 9,90 до 14,30 евро.

„Новите летищни такси няма да повлияят на цените на билетите за пътниците”, каза за „Монитор” шефът на столичния аеропорт Христо Щерьонов.