Въпреки края на туристическия сезон, след който по традиция зареждаме по-евтино, цените на горивата у нас продължават да растат. През почивните дни цената на пропан-бутана се покачи с 3 стотинки до 1.39 лв. за литър.

В момента четири страни от ЕС си купуват по-евтин бензин от България, а дизелът струва по-малко в цели седем държави. Най-евтино зареждат румънците. Докато у нас масовият А 95 се продава за 2.73 лв., а дизеловото гориво - за 2.79 лв., в северната ни съседка те струват по 2.68 за литър.

В същото време данните на Националната статистика отчитат, че заради скъпия бензин и дизел все повече български шофьори оборудват автомобила си с газова уредба.

През юни и юли потреблението на пропан-бутан се е увеличило с 40 % спрямо същия период на миналата година. Доставките на масовия А 95 също се увеличават със скромните 14% на годишна база, докато при продажбите на дизелово гориво се отчита спад от 5.1%.

В международен план експертите очакват нов скок при цените на горивата. Макар през последните седмици доларът рязко да се обезцени спрямо еврото, размириците в Близкия изток все още влияят неблагоприятно върху котировките на петрола.

През изминалата седмица суровината отбеляза ръст от 2.7% и се вдигна над 100 долара за барел, което е най-голямото поскъпване от август насам. Икономистите предвиждат през следващите седмици цените на петрола да достигнат и до 110 долара за барел.