Засега не се очаква рязък скок на цените на горивата, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това прогнозира Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация по бТВ тази сутрин.

„През последния месец много нарасна цената на биокомпонентата, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив – ще добавяме от март тази година още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

„Поне за момента едва ли ще се усети увеличението в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент – 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава, тъй като такива са международните и европейските задължения. И може би следващата година вече ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година”, категоричен беше експертът.

В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата, отбеляза той.

„Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, припомни Светослав Бенчев.

„Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси, и затова цените на бензина са се качили с 2,5%, а на дизела - с 2,8%”, обясни Светослав Бенчев по повод повишението с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.