Oт фалшификати всеки българин губи по 150 лева или 77 евро на година, разкриват от Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO). 60 млрд. евро е годишната загуба от ментета на стоки в Европейския съюз в 13 икономически отрасъла.

Оценката от доклада сочи, че поради наличието на ментета в България се губят 19,8 % от директни продажби годишно. Това се равнява приблизително на 552 млн. евро (1,1 милиарда лева) или 77 евро (150 лева) на български гражданин на година.

През последните 5 години EUIPO следи икономическите загуби от фалшифицирането в отрасли, за които е известно, че са уязвими по отношение на нарушения на правата на интелектуална собственост (ПИС).

Последните данни показват, че преките годишни загуби в тези отрасли в резултат на наличието на фалшиви продукти на пазара възлизат на 60 милиарда евро, което се равнява на 7,5 % от продажбите в тях. Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на гражданин на ЕС на година.

Тъй като законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници, в тези отрасли се губят директно 434 000 работни места.

Изследваните 13 отрасъла са: козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми.

Тези данни са част от цикъл изследвания, които EUIPO провежда през последните 5 години и за пръв път те се публикуват в единен доклад.

В публикувания днес обобщаващ доклад са събрани изследвания за приноса на интелектуалната собственост в икономиката на ЕС и разходите за международната търговия вследствие на фалшифицирането и пиратството.

В него се обобщават и предприетите действията на национални, регионални и международни органи за борба с нарушенията на правата на интелектуална собственост.