Не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като левът е от много време във валутен борд с него. Това коментира банкерът и бивш изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.

Той е убеден, че влизането на България в Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефект от приемането на европейската валута ще бъде усетен от икономически активните хора. Според него обаче поставянето на дата за приемане на еврото е прибързано. 

„Чакалнята за еврозоната е около две години, но има технически параметри, които могат да отнемат и повече време. Връщаме се в клуба на по-богатите и уредени държави“, заяви Хампарцумян и добави, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото, тъй като съществена част от промените вече съществуват заради валутния борд на лева.

„За българина дали в джоба има евра, или левове, почти няма никакво значение“, коментира банкерът.

Покачването на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната ERM ІІ Хампарцумян определи като спекулация.

„Ако нещо стане рязко по-евтино тук, ще идват да пазаруват тук - и обратно. Обикновено обаче нещата са балансирани“, каза той.

Според Хампарцумян е наивно да се очаква България скоро да достигне нивото на живот на Германия, изтъкна Хампарцумян. Това по думите му обаче не означава, че животът е „по-мизерен“.

„Дори да пораснем два или три пъти като икономика, никой няма да ни разглежда като потенциална заплаха за икономическото си бъдеще - с малки изключения“, каза той. 

Лихвите може да бъдат относително по-ниски, подчерта Хампарцумян и обясни, че те зависят от устойчивостта на икономиката и „културата“ на националните държави, заради което и лихвите в ЕС са различни.

Българите са предпазливи при кредитите и са по-малко задлъжнели от жителите на някои западни държави.

Възможно е да настъпи стагнация на световната икономика, но не може да се очаква катастрофа.

„Онази криза няма как да се повтори вече, но следващата ще ни изненада“, допълни той.