Цените на лекарствата в нощните аптеки да скочат с около 10%. Това предлагат от Български фармацевтичен съюз. Такова увеличение се иска за илачите на стойност до 50 лева, а по-скъпите да се продават с твърда надценка от 5 лева.

Поскъпването на лекарствата по тъмно се предлага, за да стимулират собствениците на аптеки да отварят денонощни гишета.

„В малки населени места като Видин и Монтана например няма денонощни аптеки, защото в тях трябва да работи допълнително поне още един магистър фармацевт. След като миналата година бяха орязани надценките върху лекарствата, назначаването на нов персонал е лукс за повечето собственици”, аргументира предложението за новите цени председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

По думите му преди време през нощта в аптеките работели помощник-фармацевти. Това обаче беше забранено от закона и те били заплашени от големи глоби при проверка от Агенцията по лекарствата. По тази причина през последните месеци повечето собственици на аптеки

минали само на дневен режим на работа,

но това лишавало хората от достъп до медикаменти при спешни ситуации.

Затова фармацевтите предлагат поскъпването на лекарство от 25 лв. да е с 2,50 лв., а за такова от 50 лв. ­ с 5 лв. За да не се бърка в джоба на купувача, те първо щели да потърсят начин надценката да се поеме от общините, а ако това не стане ­ да е за сметка на пациента. Все още обаче не е ясно как общините ще намерят средства да дотират поне по една денонощна аптека в населено място.

От здравното министерство коментираха, че няма да подкрепят въвеждането на такава промяна в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Окончателно тя трябва да е готова най-късно до 18 март.

„Ние сме предпазливи към тази идея, защото не смятаме, че е разумно в момента да се прокарват подобни промени. Факт е, че много малко от аптеките работят денонощно, но хората ще скочат веднага срещу едно такова увеличение на цените на лекарствата”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него

под 5% от близо 4000 аптеки работят през нощта

Пациентски организации също са категорично против въвеждането на такси за продаваните през нощта медикаменти. Те дадоха пример с това, че стоките в денонощните магазини не са по-скъпи от тези, които работят до 22 ч. Те не подкрепят и останалите искания на фармацевтите – да се въведе минимална надценка за 100% реимбурсираните от НЗОК медикаменти, както и да се увеличи таксата за обработка на рецептата от 2 на 4 лв.

„Исканията ни са обективни, тъй като фармацевтите също трябва да получават заплати, техният труд не е безвъзмезден”, коментира още Мирослав Ненчев. По думите му надценката на изцяло заплащаните от касата лекарства в Португалия е 10%, докато у нас законът забранява в обработката на рецептата да се калкулира някаква сума.