Годишно в страната се изразходват 5,9 млрд. лева за гориво за придвижване. Това каза на конференция "Smart city - модел на устойчиво местно развитие", открита в столичния хотел "Кемпински Зографски", Мартин Заимов от Асоциацията за електрически превозни средства.

В Европейския съюз разходите за гориво през миналата година са били 210 млрд. евро, отбеляза Заимов. По думите му около 80 на сто от средствата са, за да се върти двигателя, а не да се извършва реално движение, което е показателно за ниската ефективност на този вид транспорт.

Дори да са по-скъпи, електромобилите са по-ефективни заради по-ниската цена на електроенергията и по-ниските разходи за поддръжка, тъй като екологичните превозни средства имат много по-малко части, каза Заимов.

Сега в София се движат три електромобила, отбеляза на форума кметът на София Йорданка Фандъкова. От Столична община заявяват готовност да осигуряват безплатни места за паркиране за тях в "синя" зона.

Можем да заменим до 20 на сто от автопарка с електромобили без да се налага изграждането на нови енергийни мощности, каза на форума заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. По думите му батериите на електромобилите могат да изглаждат пиковете в енергийното потребление, а производството им може да бъде и мярка за енергийната ефективност.

Амбицията на нашия екип е България да се превърне в една от водещите страни на новия и перспективен пазар за производство на електромобили, каза заместник-министърът. Разработва се и национален план за "зелени" обществени процедури при обявяването на обществени поръчки, където електроавтомобилите ще бъдат вписани като продуктова група.