Средно по 249 лева ще похарчат българите за коледни подаръци, показва проучване на европейска фирма за платежни средства - банкови дебитни и кредитни карти.

Проучването е проведено под формата на телефонни анкети сред жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

Изследването показва, че повече от една трета (37 процента) от българите ще направят коледните си покупки през тази седмица - между 19 и 23 декември, а по-голямата част от тях (85 процента) ще пазаруват в реални магазини, а не през интернет.

Данни от проучването в цяла Европа показват, че 23 декември ще бъде най-натовареният ден за пазаруване на Стария континент за цялата година и ще бъдат похарчени общо 2,6 милиарда евро. 

По-голямата част от участниците в проучването, направено в България (73 процента) ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а около една трета (28 на сто) ще похарчат по-малко отколкото през 2010 година.

Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци възлиза на 249 лева, което е с 40 лева повече от средната сума, похарчена през изминалия сезон.

Според изследването близо една трета (31 процента) от участниците са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 28 процента, които възнамеряват да отделят между 200-299 лева. Жителите на черноморските градове ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа. Гражданите в Бургас са най-щедри със средна сума от 307 лева за подаръци, след тях се нареждат тези във Варна (със средно 289 лева), Пловдив (със средно 278 лева) и София (със средно 238 лева).

Мъжете ще похарчат малко повече за подаръци (280 лева) в сравнение с жените - 222 лева. 77 процента от всички респонденти не планират покупките според финансите си, а просто купуват подаръци когато видят нещо, което им харесва, показва изследването. Само 9 на сто предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат.

Въпреки че парите в брой все още са предпочитано средство за разплащане по Коледа, тази година повече хора ще използват дебитна, кредитна или предплатена карта, за да платят за своите покупки в сравнение с 2010 година. Почти половината (48 на сто)
от картодържателите, които ще платят за подаръците с дебитна карта, избират този начин, защото го смятат за по-удобен. Една трета (33 процента) - защото е по-сигурен и 12 процента - защото е по-бърз в сравнение с плащането в брой.

Онлайн пазаруването става все по-популярно, но физическите търговски обекти все още са предпочитани от българските картодържатели. Само 15 процента от тях планират или вече са направили покупки от онлайн магазини. Жените ще бъдат по-активни в интернет (19 процента от тях ще пазаруват онлайн, в сравнение с едва 9 процента от мъжете).

Според данните на проучването за това какво планират да закупят участниците в него най-често срещаните подаръци за празниците ще бъдат дрехи (29 процента),  играчки (23 процента), козметика (18 процента), книги (9 процента).