Виртуалните валути като Bitcoin,  Ripple, Ether и др. показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон.

Това е позицията на Българската народна банка (БНБ), която се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути, без да са наясно с рисковете.

Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали, се казва в позицията на БНБ.

В своя официална позиция от 12 февруари Европейският банков орган (ЕБО), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО) предупреждават за рисковете пред потребителите, които търгуват с криптовалути.

Те напомнят, че те са високорискови и нерегулирани по никакъв начин активи и не са подходящи за инвестиции или спестявания.

Европейските надзорни органи се опасяват, че все по-голям брой потребители купуват виртуални валути, но не са наясно с рисковете, свързани с тях.

Криптовалутите са обект на екстремна нестабилност в цените и са показали ясни признаци на балон при ценообразуването, а потребителите, които ги купуват трябва да са наясно, че съществува висок риск да загубят голяма част от инвестираните средства или дори всичките си пари, пише в общото становище на Европейските надзорни органи.