Националната електрическа компания (НЕК) също поиска по-високи цени на електроенергията за бита от 1 юли, сочи съобщение на дружеството, публикувано на страницата му. Това стана само няколко дни, след като доставчиците ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про се обявиха „за“ увеличение.

Компанията не съобщава точно с колко иска да бъде увеличена цената, но изброява за какво са й нужни парите и добавя, че очаква да бъдат покрити разходите й за зелен ток и поддържане на резерв.

Очаква се до 31 март заявка за поскъпване на тока да направят и АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2, твърди източник на Труд. Мотивът щял да бъде необходимостта от средства за инвестиции. 

„Очаквахме подобно нещо, тъй като резервите за задържане или намаляване на цената на тока са изчерпани“, коментира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, който е бивш директор на НЕК.

Той изрази мнение, че изказванията на министерството на енергетиката и на КЕВР за намаляване на цената на тока от юли са популистки, защото ще бъде намалена само таксата „Задължение към обществото“, която  не е толкова голяма част от цената на тока.

„Парите трябва някой да ги плати, досега НЕК е трупала дефицит, като не е плащала на доставчиците си“, обясни енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му само заради поевтиняването на газа не е редно да се намали цената на тока за бита, а е по-добре да се работи за запълване на дефицитите в системата.