Остро писмо за намаляване цената на газа изпратиха вчера от федерацията на индустриалните потребители на ток. 

Те настояват енергийният министър, икономическият му колега, ДКЕВР или шефът на "Булгаргаз" спешно да преразгледат политиката за регулирането на цените. Големите консуматори на ток настояват цената на газа да падне от 1 април с поне 22.7 %.

"Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията в България", пишат от федерацията. И допълват, че не е ясно защо регулираните цени на газа у нас не реагират на спада в цените на петрола. 

Индустрията се оплаква и от това, че няма достъп до много доставчици и до ликвиден пазар на природен газ.

В началото на годината общественият доставчик "Булгаргаз" поиска от ДКЕВР намаление на цената с 13.34% за второто тримесечие на годината. Преди седмица предложението бе обсъдено и в самата комисия. 

Оттам заявиха, че регулаторът ще разгледа цените на алтернативните горива и валутните курсове в последните 90 дни, за да оцени дали искането е реално. 

Дори и да се стигне до поевтиняване на газа обаче, това няма да се усети от потребителите, тъй като спестените пари най-вероятно ще отидат за стабилизиране на закъсалите топлофикационни дружества или на самия "Булгаргаз".