Върховната административна прокуратура оспорва пред Върховния административен съд законосъобразността на чл. 48, чл. 49, чл. 50 и чл. 51 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети с т. 3 от Протоколно решение № 147 от 14.10.2013 г. на ДКЕВР /КЕВР/, съобщиха от държавното обвинение. Това са единствените норми от подзаконовия акт, които действат към настоящия момент.

400 фирми крадат ток за милиони 

 

 

Енергото със съвети как да свием сметките за ток 

 

Как да намалим сметките за ток и парно

 

С посочените разпоредби се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Според Закона за енергетиката ДКЕВР /КЕВР/ притежава правомощия само да определя правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но не и да регламентира преизчисляване, което е по същество означава повторно пресмятане количеството на енергията.

Цитираните разпоредби, според ВАП са приети и в нарушение на основни начала на административното производство – законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведена за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.