Оборотът на търговците по коледните и новогодишните празници е достигнал 4 млрд. лв. Това показват данните на Националната агенция по приходите (НАП), която за първи път обобщава харчовете по коледните и новогодишните празници. Числото обаче все още не е окончателно, защото някои касови апарати все още подават данните за месечните си приходи.

Досега медиите правеха много по-груба и неточна сметка за празничното харчене - на базата на отчетеното ДДС от търговията, но в това число се включваха и големите междуфирмени разплащания, което изкривяваше картината значително, предава бТВ.

Между два и три пъти по-големи обороти от останалите месеци в годината отчитат четири бранша - хипермаркетите и магазините за хранителни стоки, веригите за черна и бяла техника и магазините за дрехи и мобилни телефони, таблети, компютри и игри. И тази година най-много продажби и обороти са отчетени в дните между 19 и 23 декември.

В разгара на трескавото пазаруване част от българите са изхарчили повече отколкото могат да си позволят. Според компаниите за бързо кредитиране декември е бил по-силен, а отчетеният ръст на годишна база е 15 на сто.

Ресторантите, дискотеките и магазините за алкохол и храна обаче залагат януари също да бъде много силен, защото след Нова година и Коледа започва дългата серия от именни дни и по груби данни около 30 процента от населението празнуват някакъв празник през януари.