Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна 27 ст. за брой, сочат данни на Системата за агро-пазарна информация (САПИ). Най-евтините се купуваха по магазините по 18 стотинки, а максималната достигната цена е 0,38 лв./бр.

На тържищата за хранителни стоки в последния работен ден на миналата седмица средната цена на яйцата бе 20 ст. и тя остава на нивото от предходната, каза за „Монитор“ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Той добави, че по тържищата има достатъчно български яйца, които са и много качествени.

По думите му има и вносни от Полша - по 12-13 ст. на едро, на немски по около 15 ст., но количествата на импорта обаче не са големи. „В тези страни имат традиции в производството на евтини яйца, но нашите са с много по-високо качество и са търсени от търговците в страната“, добави той.

Според Иванов проблемите с цената на яйцата идва в пласмента на дребно, като някои малки търговци се опитват да вдигат неоправдано цените.

„В големите магазини и в търговските вериги обаче няма паника и прекалено високи цени и хората пазаруват спокойно“, констатира шефът на ДКСБТ. Според него някои ще се опитат, може би в сряда или четвъртък, да сътворят някаква паника с яйцата, но при голямата конкуренция на пазара подобни неща са невъзможно.

„Да не говорим, че в момента в Европа има голяма конкуренция между Франция и Полша за пазара на всякакви хранителни продукти и имат свръхпроизводство“, добави Иванов и прогнозира, че трудно в близко време може да има инфлация в храните.

„Това обаче не е добре за производителите“, припомни той.

Картофите на дребно в страната се продаваха през миналата седмица на средно по лев и половина за кило, като цените варираха от 1,20 до 1,90 лв./кг.

Салатите, които са една от другите основни гарнитури към агнешкото за Великден, вървяха в търговската мрежа в широки граници от половин лев до 1,80 лв. бройката. Връзка с репички също почваше от 50 стотинки, но горната граница бе до 1,39 лв.

При по-скъпите зеленчуци – доматите, през миналата седмица се продаваха средно по 3,28 лв./кг, а цените им по магазините варират от 2,00 до 3,99 лв. килото. Краставиците се предлагаха на потребителите средно по 2,63 лв./кг, като в различните магазини цените бяха от 1,60 до 3,50 лв./кг.