През последните две седмици цената на яйцата пада и вече е 0,29 лева за брой, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От комисията припомнят, че в средата на февруари започна рязко поскъпване на яйцата, като през първата седмица на март бяха достигнати пикови за последните години стойности - 0,33 лв за брой.

Поскъпването на яйцата от средата на февруари до средата на март е 50%. Цената на яйцата през март тази година е със 100 процента (16 ст.) по-висока в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на ДКСБТ.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се покачи в средата на март до рекордните 1,540 пункта. От средата на месеца цените на някои хранителни стоки започнаха да намаляват и и ИТЦ падна с около 3 процента до 1,494 пункта.

През март спрямо февруари захарта поевтинява с 2,3%.

Поскъпване спрямо предходния месец с около 2-3% е регистрирано при брашното, олиото и фасула. Без промяна остават цените на ориза и лещата.

Цените на млечните произведения се доближават до нивата от предходния месец, като отклоненията са под 1%.

Поскъпване на месечна база с около 2-3% има при свинското и пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата, а при цената на рибата и на трайния салам има лек спад с около 1-3%.

В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на повечето зеленчуци и плодове. Спад на месечна база е отчетен при цените на оранжерийните краставици и домати (6-11%) и при цената на чесъна, зелената салата и зелето (3-6%).

Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при картофите - 2,3%.

Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните (5,4%), ябълките, портокалите и мандарините са поевтинели, спрямо предходния месец с около 4-7%, а бананите се търгуват на нивата от предходния месец.

Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 50%.

Цената на зелената салата през тази година е с 3,4% по-ниска, а цената на оранжерийните домати е на нивото от миналата година. Поскъпване на годишна база има при оранжерийните краставици - 17%.

При ябълките има спад на годишна база с 24%, а цените бананите и цитрусовите плодове се доближават до стойностите от миналата година.