До 21% по-висока сметка за януарско парно трябва да получат абонатите в София в сравнение с декември 2011 г. Това показват сметките на топло-експертите.

Според официалната информация на Централната метеорологична станция в София средната месечна температура на въздуха през този януари е била минус 2,1 градуса. За последния месец на миналата година пък са отчетени средни температури от плюс 1,4 градуса. Или общо януари 2012 година се е оказал с 3,5 градуса по-мразовит. Най-студените дни през януари са били 30-и и 31-и, когато са измерени средноденонощни температури от минус 12-13 градуса.

Топло-експертите обясняват, че при равни други условия понижаването на температурата с 1 градус води до повишаване на сметката за парно с 6%. Това означава, че при непроменена цена

само от по-големия мраз през януари

сметките ще са по-солени с до 21 на сто.

Ако сравнението трябва да се направи с януари 2011 г., към сметките освен температурата трябва да се прибави и цената. Сега действащата парно тарифа е 96,096 лева за мегаватчас с ДДС. По данни на столичната топлофикация през януари 2011 г. цената е била 88,932 лв. за мегаватчас. Това означава увеличение с 8 на сто.

От друга страна според метеорологичните данни януари 2011 г. е бил с 1 градус по-топъл от този януари. Тогава средната месечна температура е била минус 1,1 градуса. Или само оттук повишението е с 6%.

Така при равни други условия общото увеличение, което може да се очаква в сметките за януари 2012 г. в сравнение с януари 2011 г. е 14-15 на сто, обясняват експертите.

От „Топлофикация – София” обаче

не признават този начин на изчисления

Според тях правилото – 1 градус по-студено, 6% по-висока сметка, е важело преди много години, когато всички са се отоплявали с отворени докрай вентили и сметките са се правели на кубатура.

Столичната топлофикация ще е готова с януарските фактури до края на тази седмица и най-вероятно от началото на следващата седмица те ще могат да се плащат на касите. За декември беше отчетено, че близо 74% от абонатите на „Топлофикация – София” са с фактури до 150 лв., а останалите 26 на сто имат да плащат над 150 лв. До 100 лв. през декември бяха сметките на над 50% от абонатите.

Големият шок за клиентите на топлофикацията обаче беше през ноември, когато се оказа, че има сметки с 50 до 100% по-високи в сравнение с ноември 2010 г. От парното в София обясниха това с рекордно студения ноември и отчетоха 50% ръст на консумацията.