Правителството не смята да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без записаното в закона увеличение на пенсиите от юли заради гафа с индексацията тази година.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че няма основание за подобна стъпка, защото в случая всичко е законно и категорично не ставало дума за грешка на НОИ. Въпреки това догодина проблемът щял да бъде оправен и всички ще получат увеличение. 

В сряда от въпрос на депутата от БСП Милко Недялков се разбра, че хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация на пенсиите с 2.4% от 1 юли. Тогава социалният министър призна за проблема с половин уста, но не беше подготвен с никакви подробности какви и колко пенсии са засегнати.

Вчера на извънредна пресконференция беше съобщено, че 4900 пенсионери с пенсия около 257 лв. не са получили и стотинка увеличение през юли. Има и хора, които са получили някакво увеличение, но по-малко от записаното в закона 2.4%. Колко са те, от НОИ не съобщиха, защото в момента правели анализ.

Не се знае и на колко възлиза общо "щетата", но вероятно става въпрос за смешна сума за бюджета, като се има предвид минималният размер и на пенсиите, и на увеличението. За ощетените обаче всеки лев е жизненоважен. За сравнение - увеличението само на минималната пенсия струва 100 млн. лв.

Проблемът се прояви при промяната на начина, по който се индексират пенсиите. От тази година швейцарското правило се прилага не директно върху размера на пенсията, а върху коефициента за всяка година осигурителен стаж. Така той стана от 1.1 на 1.126.

"НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение. Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение - тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер, и това се отнася до 4900 пенсионери. Това са пенсионери, които във времето са били по някакъв начин облагодетелствани. Има подадени малко жалби в НОИ - около 160. Компенсация за тях не се предвижда, защото нямаме законово основание да ревизираме тези цифри", заяви социалният министър. Той и ръководството на НОИ 4 месеца не са сметнали за необходимо да отговорят на потърпевшите и да обяснят публично казуса. 

Управляващите продължават да изтъкват абсурдна причина за недоразумението. Според тях става дума за постановление от 2006 г., с което тогава кабинетът увеличава някои минимални пенсии за втори път в рамките на онази година. Тогава е записано, че пенсиите до 120 лв. се увеличават еднократно с 5%, а между 120 и 150 лв. - с 4%, но е сложен таван на двете увеличения - съответно от 124.80 лв. и от 150 лв. Този таван важи за тогавашното еднократно увеличение на пенсиите.

Защо 11 години след това НОИ продължава да спазва това постановление, не е ясно. На практика това означава, че за някои пенсии се е задействал таван, непредвиден в Кодекса за социално осигуряване, което е незаконно.

Според Петков обаче постановлението било в сила, защото не било отменено, и юристите на министерството обяснили, че то трябвало да се спазва. Той твърди, че не е било възможно да се предвиди възникналият проблем.

Министърът не успя да отговори има ли други скрити подобни ограничения на пенсиите из нормативните документи.

"Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването. Става дума за преизчисляване на пенсии отпреди 20-30-40 г. назад и това винаги е свързано с рискове", коментира той. И изтъкна, че при предишното преизчисление през 2007-2008 г. също е имало доста изненади и около половината пенсии са се оказали на същия си размер. Само че тогава това отклонение беше обявено публично и хората бяха компенсирани.

Липсата на обещано увеличение за хиляди пенсионери вчера не заслужи вниманието нито на премиера Бойко Борисов, нито на коалиционните му партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които иначе не пропускат да изтъкват "заслугите" си за доходите на възрастните хора.