Сутрешното кафе ще излиза по-солено от Нова година. Италианските компании, които пакетират ароматните зърна, вече са обявили, че след 1 януари 2013 г. вдигат цените средно с 10%.

Това каза за "Стандарт" Венко Антонов, мениджър продажби в компания, вносител на италианско кафе.

Той уточни, че засега неговата фирма ще успее да задържи цените непроменени още няколко месеца. Непрекъснато разрастващият се китайски пазар е основната причина за увеличаващите се цени, коментира Антонио Зичатела, собственик на една от италианските компании, които работят у нас.

Търсенето на кафе в света се увеличава въпреки скока на цените, допълни той. И именно това е в основата на очакваното ново поскъпване. Въпреки това в последните месеци цената на кафето е започнала да пада макар и слабо и през ноември е достигнала 102,94 цента за паунд на международните борси.

През декември обаче отново започва да поскъпва и достига 104,17 цента за паунд. Прогнозите на брокерите от световните стокови борси са този ръст да продължи и до средата на 2013 г. цената на робуста да скочи с нови 14% до 2150 долара за тон.

Заради високата цена на кафето хората у нас масово започват да търсят по-малките опаковки, коментира Антонов. Докато преди две години най-купувани са били пакетите от 500 г, сега повечето от продажбите са на пакетчета от 100 г мляно кафе.