С наближаването на празниците, освен усилената дейност в работилницата на Дядо Коледа, започват Коледните базари, треската за подаръци и пилеенето на пари. Всеки от нас има по един приятел, който влиза в категорията “shop-a-holic“, или пристрастен към пазаруването без ограничения.  Не бива да бъдем строги към „пристрастените към пазаруването“, защото трябва да признаем, че особено покрай празниците всичко изглежда като много изгодна промоция.

Изкусителните реклами и дори постовете на познатите ни в социалните мрежи постоянно ни подмамват да отделяме пари, понякога и такива, с каквито не разполагаме. Като прибавим и липсата на воля, картинката заприличва на човек с коледен дух и празни джобове.

За да се опазим от излишни харчове, направихме списък със съвети, които можете да приложите.

Тренирайте самодисциплината си

Като начало, веднага започнете да тренирате самодисциплината си. Помислете за покупките, които сте направили в последния месец. Заслужават ли си? Използвате ли ги? Ако отговорът е „Да“, значи не сте били неразумен купувач, но ако отговорът е „Не“, то трябва да поработите над избора си по време на пазар. Добър начин да се пести е да не купуваме стоки, които са „последен писък“ на модата. Миналогодишните модели дрехи, телефони, парфюми и т.н. често са по-евтини и не са много различни от най-новите за пазара. Смартфоните са чудесен пример за това.

Направете списък на необходимото

Друг вариант на планиране на разходите е да си направим списък на необходимите ни коледни артикули и подаръци. Когато е готов, трябва да отсеем необходимото от излишното. Например, използвайте миналогодишната си коледна украса. Ако държите да имате нови артикули, може да си ги изработите сами. Handmade трендът е много актуален и достъпен, ако решим да опитаме. Това е чудесен избор на подаръци за приятели и колеги. Важно е да редактираме списъка поне няколко пъти и да му сложим бюджет, който да не надвишаваме. Така разходите ни ще са планирани и няма да се чудим къде е отишла заплатата ни.

Мултифункционално

Друг вариант да спестим някой лев, е да опитаме да си представим в каква алтернативна употреба биха влезли стоките (или поне част от тях). Тази функция се пренебрегва, a всъщност може да бъде изключително полезна. Помага да развием въображението си като намерим приложения, за които не сме предполагали - било то за украса, за аксесоар, за размяна с приятели. Винаги можем да почерпим информация от видеа, блогове и форуми. Например, от стара стълба, може да стане чудесен винтидж рафт за книги.

Колкото и да се охарчите или да спестите по празниците, не пропускайте най-важния съвет – Прекарайте време с близките си хора, това ще ги зарадва повече от всеки подарък!

 

Текстът е от блога на УниКредит Булбанк от поредицата "Финанси за нефинансисти"